Στα πλαίσια του μαθήματος Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα, οι καταρτιζόμενοι με την εκπαιδεύτρια κα Κατσαρού Αλεξάνδρα επισκέφθηκαν στις 13/6/2023 Ιστορικά Κτήρια του Αγρινίου που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς και της περιόδου του Μεσοπολέμου, συνυφασμένα κυρίως με την επεξεργασία και το εμπόριο του καπνού καθώς και τη γλυπτοθήκη Χρήστου Καπράλου.
Συνοπτικά έγινε ξενάγηση στο κτήριο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, τα εμβληματικά κτήρια: καπναποθήκες Παπαπέτρου, καπναποθήκες Παπαστράτου, έγινε συζήτηση για τις καπναποθήκες Ηλιού (που έχουν πρόσφατα κατεδαφιστεί), αλλά και τις καπναποθήκες Παναγοπούλου, όπως τα ιστορικά κτίρια Ξυνόπούλου (ΔΕΗ), το κτήριο που στεγάζει τώρα την ALPHA BANK, το κτίριο που ανήκει τώρα στο ΤΕΕ (πρώην καπναποθήκες Καμποσιώρα), το 4ο Δημοτικό (πρώην Παρθεναγωγείο), το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος, την παλιά Δημοτική αγορά, το Παπαστράτειο Γυμνάσιο και πολλά ακόμη που μπλέκονται μέσα στον πολεοδομικό ιστό, γνωστά σε όλους – και αναλύθηκε η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους με επιρροές κυρίως από (αφαιρετικό) νεοκλασικισμό και επιρροές από άλλα ευρωπαϊκά ρεύματα αρχιτεκτονικής με πρώτη ύλη το χαρακτηριστικό γκριζοπράσινο τοπικό πωρόλιθο.
Συζητήθηκε η αρμονική ένταξη μερικών από αυτά στη σύγχρονη αστική ζωή, για την επικείμενη χρήση τους, λ.χ. το Μουσείο Καπνού που θα στεγαστεί στο κτήριο Παπαπέτρου, αλλά και τις φθορές και τις ανάγκες συντήρησης που χρήζουν πολλά από αυτά και τον άδικο μη χαρακτηρισμό ως διατηρητέα που κόστισε την απώλεια μερικών από αυτά.
Η ξενάγηση έκλεισε με τη γλυπτοθήκη Χρήστου Καπράλου, όπου θαυμάσαμε τα έργα του, έναν ύμνο στην μητέρα του και την «Αιτωλοακαρνάνισσα αγρότισσα Μητέρα», μαθαίνοντας πολλά στοιχεία από τη ζωή και το έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου αυτού συντοπίτη μας. Ξεναγηθήκαμε πολύ εγκάρδια και από το φύλακα της γλυπτοθήκης που μας μίλησε και για το έργο ενός φύλακα μουσείου.
Οι καταρτιζόμενοι έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον, μιας και γνώρισαν και μια άλλη πλευρά των ήδη γνωστών τους κτηρίων και ειδικά όταν μιλήσαμε για την χρήση πολλών από αυτά κατά την περίοδο της Κατοχής και κάποιες μαρτυρίες, μιας και πρόκειται για ένα ζωντανό και «ομιλούν» κομμάτι της καθημερινής μας ζωής.

