Η Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Αγρινίου πραγματοποίησε 6-ήμερη εκδρομή στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία από τις 24/4/2024 έως και τις 29/4/2024 με το πρακτορείο GRANDE TOURS. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κα. Μαρία Κράλλη για την άψογη οργάνωση, καθοδήγηση και συνεργασία. Επίσης να ευχαριστήσουμε τον κ. Κούρτη Δημήτριο, Διευθυντή Δημοτικού σχολείου ειδικότητα Πληροφορικής και ερασιτέχνη φωτογράφο, για τις εξαιρετικές του φωτογραφίες.
Κατά τη διάρκεια της εκδρομής μας, εκπαιδευτές και καταρτιζόμενοι που συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα φυσικά τοπία και τον πολιτισμό των δύο αυτών χωρών και να ξεναγηθούν στα κυριότερα αξιοθέατά τους.
Ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια, μας έδωσε τη δυνατότητα να περιηγηθούμε στο κέντρο της πόλης και να γνωρίσουμε από κοντά τον καθεδρικό ναό του Αλεξάντερ Νέφσκυ, τη Βασιλική της Αγίας Σοφίας (6ου αιώνα), το Ρωσικό ναό του Αγίου Νικολάου, τη Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου, το Κοινοβούλιο, την Όπερα, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Πανεπιστήμιο κ.ά. Περπατήσαμε στα πάρκα και στον υπέροχο πεζόδρομο της λεωφόρου Vitoshka γνωρίζοντας τη νυκτερινή ζωή της πόλης των 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων και δοκιμάζοντας τα τοπικά εδέσματα.
Οι επόμενες ημέρες ήταν αφιερωμένες στη γνωριμία μας με τη Ρουμανία και την εκπληκτική πρωτεύουσά της, το Βουκουρέστι. Μια πόλη σύγχρονη, οργανωμένη, καθαρή με φυσικά τοπία και εκπληκτικά κτίρια. Μια πόλη που στον αστικό ιστό της περιλαμβάνει είκοσι λίμνες, καταπράσινα πάρκα, τεράστιες φροντισμένες λεωφόρους και φαρδιά πεζοδρόμια. Υποδειγματική ρυμοτομία, αλλά και κομψά belle époque φροντισμένα κτίρια.
Επιβλητικά μνημεία και επαύλεις τόσο του 19ου και αρχών 20ου αιώνα όσο και της κουμουνιστικής περιόδου, αποκαλύπτουν την ιστορία της και τεκμηριώνουν την ονομασία της ως «το Παρίσι της Ανατολής». Η πόλη των περίπου 3,5 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων φαίνεται να έχει αφήσει πίσω της τα πολιτικά τραύματα του πρόσφατου κουμουνιστικού παρελθόντος παρουσιάζοντας αλματώδη ανάπτυξη και μια εικόνα που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε τις μεγάλες Δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η περιήγησή μας στο Βουκουρέστι ξεκίνησε με επίσκεψη στο Ορθόδοξο Ρουμανικό Πατριαρχείο και την Ελληνική Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Στη συνέχεια θαυμάσαμε τις πελώριες διαστάσεις του παλατιού της Βουλής, γνωστό παλιότερα ως Παλάτι του Λαού, το μεγαλύτερο κτήριο της Ευρώπης και το δεύτερο σε επιφάνεια δημόσιο κτήριο στον κόσμο μετά το Πεντάγωνο της Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. Κτισμένο σε ένα λόφο κοντά στην πλατεία Uniri. άρχισε να κτίζεται με εντολή του Νικολάε Τσαουσέσκου το 1984 ισοπεδώνοντας το 20% του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, μεταξύ αυτών ιστορικά κτήρια, δώδεκα εκκλησίες, δύο συναγωγές και 7.000 σπίτια και ελευθερώνοντας μια έκταση 5 τετρ. χλμ.
Εργάστηκαν ασταμάτητα 20.000 εργάτες σε τρεις εναλλασσόμενες 8ωρες βάρδιες των 24 ωρών, ενώ το εμπνεύστηκε μετά από ένα ταξίδι στη Βόρεια Κορέα, όπου εντυπωσιάστηκε από τη μεγαλοπρέπεια των κυβερνητικών κτιρίων. Το σοσιαλιστικής έμπνευσης κτήριο έχει 80 μέτρα ύψος και επιφάνεια 330.000 τ.μ. Αποτελείται από 14 ορόφους με 3.200 δωμάτια, 60 διαδρόμους, 60 αίθουσες υποδοχής και 20 μέτρα κάτω από τη γη έχει ένα τεράστιο αντιπυρηνικό καταφύγιο. Φτιαγμένο από μάρμαρο, 3.500 τόνους κρύσταλλο και 900.000 τόνους ξύλο. Το κόστος οικοδόμησής του ανήλθε στο 30% το ΑΕΠ της Ρουμανίας. Σήμερα στεγάζεται η Βουλή, η Γερουσία και ένα διεθνές συνεδριακό κέντρο, ενώ κάποιες αίθουσες είναι ανοικτές για το κοινό.
Γνωρίσαμε το Εθνικό Μουσείο Χωριού “Dimitrie Gusti” (Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”), ένα υπαίθριο εθνογραφικό μουσείο που βρίσκεται στο πάρκο King Michael και δείχνει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των Ρουμάνων. Δημιουργήθηκε το 1936 και περιλαμβάνει περίπου 300 παραδοσιακά σπίτια σε μια έκταση μεγαλύτερη από 100.000 τετραγωνικά μέτρα.
Περιηγηθήκαμε στην παλιά πόλη με τα καλοδιατηρημένα κτίρια, τους φροντισμένους πεζόδρομους, τα ωραία καφέ, τα μπιστρό και τις παμπ ευρωπαϊκού χαρακτήρα, που προσελκύουν όχι μόνο τουρίστες αλλά και ντόπιους προσφέροντας διασκέδαση και έντονη νυχτερινή ζωή.
Αλλά οι ομορφιές της Ρουμανίας δεν περιορίζονται μόνο στην πρωτεύουσά της. Είχαμε την ευκαιρία να τις εξερευνήσουμε κατά τη μονοήμερη εξόρμησή μας στα θρυλικά Καρπάθια που θεωρούνται συνέχεια της οροσειράς των Άλπεων. Διασχίσαμε ατέλειωτες εκτάσεις εύφορης και καλλιεργήσιμης γης και θαυμάσαμε μεικτά δάση ελάτης και οξιάς, δρυς και σημύδας.
Πρώτος σταθμός η Σινάϊα, το μαργαριτάρι των Καρπαθίων όπως την αποκαλούν χάρη στην πανέμορφη τοποθεσία της. Είναι μια πόλη μεσαιωνική με πλούσια ιστορία. Ιδρυτής του μοναστηριού στη Σινάια ήταν ο πρίγκιπας Μιχαήλ Κατακουζηνός ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο ξεκίνησε να το κατασκευάζει αμέσως μετά την επιστροφή από προσκύνημα στο Σινά, με αποτέλεσμα να της δοθεί το συγκεκριμένο όνομα.
Κοντά στη Σινάια βρίσκεται το κάστρο Peleș. Το κάστρο κτίστηκε μεταξύ 1873 και 1883 και αποτελεί δείγμα γερμανικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Ολοκληρώθηκε από το βασιλιά Carol I το 1883 και μέχρι το 1947 αποτελούσε τη θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας. Διαθέτει πάνω από 160 δωμάτια και είναι χτισμένο από ξύλο, πέτρα, τούβλα και μάρμαρα. Οι επτά βεράντες που το περιβάλλουν, είναι διακοσμημένες με αγάλματα, μάρμαρο και πέτρινες βρύσες. Το πολυτελές εσωτερικό του είναι επίσης πλούσια διακοσμημένο με έργα ζωγραφικής, αγάλματα, κεραμικά, χρυσά και ασημένια ελάσματα, κρύσταλλα, βιτρό παράθυρα και γλυπτά από ελεφαντόδοντο. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το κάστρο αυτό ήταν το πρώτο κτίριο στην Ευρώπη που φωταγωγήθηκε αποκλειστικά με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ υπήρχε κλιματισμός και ασανσέρ.
Επόμενος σταθμός το κάστρο Μπραν (Castelul Bran) κοντά στο χωριό Μπραν της Ρουμανίας. Το κάστρο χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και χτίστηκε από το Τευτονικό Τάγμα. Είναι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Ρουμανίας και είναι γνωστό επίσης ως το “Κάστρο του Κόμη Δράκουλα”. Στο εσωτερικό του υπάρχουν αντικείμενα και έπιπλα παλιάς εποχής, κυρίως από τη διαμονή της Βασίλισσας Μαίρης ενώ υπάρχουν πύργοι, στενά περάσματα και καταπληκτική θέα της κοιλάδας.
Ολοκληρώσαμε τη μονοήμερη επίσκεψή μας στα Καρπάθια με την πόλη Βρασόβ. Μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Τρανσυλβανίας που μπορεί να υπερηφανεύεται για τα πάντα. Μια πόλη μεσαιωνική και ταυτόχρονα ζωντανή και δυναμική. Θαυμάσαμε τη γοτθικού ρυθμού Μαύρη Εκκλησία (Black Church) και την ελληνική εκκλησία τη Αγίας Τριάδας που κατασκευάστηκε από ομογενείς Έλληνες της περιοχής. Το Brașov είναι η 7η μεγαλύτερη πόλη στη Ρουμανία και περιβάλλεται από τα Καρπάθια Όρη με το υπέροχο φυσικό τοπίο.
Κατά την επιστροφή μας στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε κι ένα άλλο κομμάτι της Βουλγαρίας. Επισκεφτήκαμε αρχικά το το Βελίκο Τάρνοβο, μια πόλη κτισμένη στις όχθες του ποταμού Γιάντρα, γνωστή ως η ιστορική πρωτεύουσα της δεύτερης Βουλγαρικής αυτοκρατορίας. Αναφέρεται συχνά ως “η πόλη των τσάρων”. Έως το 1965 το όνομα της πόλης ήταν Τάρνοβο και μέχρι σήμερα συνεχίζεται να χρησιμοποιείται η ονομασία αυτή.
Το τελευταίο βράδυ διανυκτερεύσαμε στη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ), τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας. Κατά τον ελεύθερο χρόνο μας απολαύσαμε τον περίπατο στην παλαιά πόλη με τους μιναρέδες, τα ντζουμαγια και ιμαρετ, το αρχαίο ρωμαϊκο αμφιθέατρο και το σπίτι Μουσείο του Κουγιουμτζόγλου.
Η επιστροφή μας πραγματοποιήθηκε περνώντας δίπλα από το Σαντάνσκι, γνωστό για το θαυμάσιο κλίμα του και προ παντός για τις θεραπευτικές ιαματικές πηγές του. Εδώ γεννήθηκε ο Σπάρτακος, ο θρυλικός αρχηγός της εξέγερσης των δούλων της Ρώμης. Συνεχίσαμε για το γραφικό χωριό Μέλνικ (Μελένοικο, παλιότερα).
Στο χωριό αυτό μας δόθηκε η δυνατότητα να θαυμάσουμε τα ωραία σπίτια των εμπόρων κρασιού κατά μήκος του κεντρικού δρόμου δίπλα στο ποτάμι, να δοκιμάσουμε τις τοπικές λιχουδιές στα γραφικά ταβερνάκια και να αγοράσουμε το φημισμένο κρασί.
Ολοκληρώνοντας την εξαήμερη επίσκεψη στις δύο αυτές χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ νιώθουμε γοητευμένοι από τα φυσικά τοπία, τον πολιτισμό και την πρόοδό τους και ευχαριστημένοι από την επιλογή μας.